Puurakenteinen talo on hengittävä ja energiatehokas

Julkaistu 31.5.2023

Tiesitko, että moni puurakenteinen talo kätkee sisäänsä puun lisäksi merkittävän määrän muovia, lasivillaa ja kipsilevyjä? Me voimme auttaa maksimoimaan puurakenteissa taloissa puun osuuden. Puurakenteinen talo tarjoaa asukkaille etuja niin paremman hengitysilman kuin hyvän lämmöneristävyyden ansiosta.

Maailmalla on esimerkkejä puurakennuksista, jotka ovat kestäneet alkuperäisessä käytössään lähes tuhat vuotta.

Hapekasta sisäilmaa

Puu tuo luonnon lämpöä ja kauneutta kotiisi, mikä luo rauhallisen ja rentouttavan ilmapiirin. Mielialan lisäksi täyspuurakenteinen talo voi edistää terveyttä. Maksimoitu puun määrä talon rakenteissa toimii ilmanvaihtokanavana, joka antaa talon hengittää. Puurakenne lisää ja säätelee sisäilman kosteutta ja hapekkuutta sekä vaimentaa ääntä miellyttävästi. Puiset seinärakenteet varmistavat, että kotisi huoneilman kosteus pysyy optimaalisella tasolla, joten ne ovat kestävä valinta myös monille allergiaperheille.

Energiatehokkuus puutaloissa

Eristävyytensä vuoksi puu talon päärakenteena on miellyttävän lämpöinen ja energiatehokas valinta. Laadukkaasti eristetty puuseinä vähentää lämpöhäviötä talvella ja auttaa osaltaan pitämään sisäilman tasaisen viileänä kesällä luonnollisesti. Puutaloa suunniteltaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana materiaalivalinnoista, mikäli tavoitteena on maksimoida puun osuus. ”Me autamme asiakkaitamme materiaalivalinnoissa ja esittelemme saatavilla olevat vaihtoehdot. Autamme rakentamaan talon, joka on aidosti puuta myös seinärakenteiden sisällä; eristeenä ja tuulensuojalevynä voidaan käyttää puukuitupohjaisia materiaaleja lasivillan sijaan, ilmansulku voi olla paperia muovin sijaan ja sisäverhous puupaneelia kipsikartonkilevyn sijaan”, kuvailee Petri Laaksonen Rakennus Voivalalta.

> Lue lisää puurakenteesta täältä: Näin voit toteuttaa puutalon, jonka seinärakenteen puupohjaisten materiaalein osuus on yli 90%

Rakenna taloja tuleville sukupolville

”Maailmalla on esimerkkejä puurakennuksista, jotka ovat kestäneet alkuperäisessä käytössään lähes tuhat vuotta. Suomen vanhin puurakennus on Kihniön Tarsian aitta vuodelta 1441. Me voimme osaltamme vaikuttaa talojen pitkäikäisyyteen materiaalivalinnoilla ja korjattavuuden suunnittelulla. Myös uusiokäytön huomiointi on tärkeää osuus talon suunnitteluvaihetta”, kertoo Petri.  Puutalon käyttöiän kasvattaminen on ympäristöteko, koska hiilidioksidi pysyy varastoituneena puumateriaaliin niin kauan kuin se materiaali ei lahoa tai sitä ei polteta. Joten jos talo tai sen osan elinkaari tulee päätökseensä, pyri purkamaan se materiaaleja kunnioittaen ja toimittamaan puumateriaalit uusiokäyttöön.


Viimeisimmät artikkelit

6.10.2023

Puukuitueristeessä yhdistyvät kaikki eristämisen parhaat puolet

Puu ja puusta tehdyt rakennusmateriaalit ovat luonnostaan hengittäviä. Kun annat talosi hengittäville rakennusosille luonnolliset olosuhteet, talosi voi hyvin ja kestää aikaa. Yksi tapa kasvattaa…

18.4.2023

Hiilijalanjälkibudjetti ohjaa materiaalivalintojamme

Olemme ottaneet käyttöön hiilijalanjälkibudjetoinnin osaksi talonrakentamisen suunnitteluvaihetta Olemme tehneet oman laskentapohjan rakennustemme tuotevaiheen hiilijalanjäljen laskemiseksi. Laskentatyökalun avulla voimme jatkossa tarkastella materiaalivalintojen ilmastovaikutuksia. Laskelma kuvaa…

24.3.2023

Mikä on sinulle sopivin talonrakennustapa?

Olemme koonneet tähän asioita, jotka ovat hyvä jokaisen talonrakentajan huomioida pohtiessa itselle sopivinta talonrakennustapaa sekä sitä, rakentaako itse vai yhdessä rakennuttajan kanssa. Rakennus Voivala…